maanantai 24. marraskuuta 2008

Pankkikriisin syyt ja syylliset selvillä
Taisto Kangas on katsellut pankkikriisiä sisältäpäin ja väitellyt asiasta tohtoriksi Helsingin Yliopistossa. Väitöskirjan nimi on ”Suomen pankkikriisin alueellinen ulottuvuus”. Väitöskirja todistaa, että Suomen Pankki oli syyllinen taloudelliseen lamaan.

Taisto Kangas katsoo tutkimustyön vahvistaneen hänen oman käsityksensä pankkikriisistä oikeaksi. Kun Suomen Pankki löysäsi sääntelyä rahamarkkinoista, niin kriisin puitteet rakennettiin pankkien pääkonttoreissa Helsingissä, mutta sen toteuttajiksi tarvittiin myös maakunnan pankkeja ja pankinjohtajia. Oulun Aluesäästöpankissa Taisto Kangas oli yksi niistä maakuntien pankinjohtajista, jotka lähtivät pääkonttoreiden ohjeiden mukaisesti uuteen pankkitoimintaan eli aktiivisesti kauppaamaan luottoja asiakkaille. Koko siihen astisen uransa he olivat tottuneet tarkoin valikoimaan luottoasiakkaansa.

Oulun Aluesäästöpankki aloitti markkinarahan kauppaamisen asiakkailleen näyttävällä Ahaa-rahaa-mainoskampanjalla lokakuussa 1985.
Vuonna 1994 Oulun Aluesäästöpankin hallituksen 12 entistä jäsentä ja pankin kahdeksan entistä johtajaa istuivat miettimässä miten he puolustautuvat Oulun käräjäoikeudessa heitä vastaan nostettuun vahingonkorvauskanteeseen holtittomasta luotonannosta.
Taisto Kankaan väitöskirja tarkistettiin Helsingin kauppakorkeakoulun Nokia-salissa marraskuun 10. päivänä 2006 klo 12.
Väitöskirja osoittaa kiistattomasti sen miten pankkikriisi syntyi ja miksi pankkikriisi syntyi.

Laman ja Rahan pelurit

Pankkikriisiä on tutkinut myös työryhmä vapaaehtoisin voimin. Tutkija Kalevi Kannus on julkaissut kirjan Laman ja Rahan pelurit. Tämä kirja tuo selkeästi esille pankkikriisin syntyvaiheista julmaan päätökseen saakka. Pankkien kriisi käynnistyi jo 1980-luvulla. Kiinteistöjen arvot nousivat pilviin ja pankit tyrkyttivät rahaa mm. vakuuksilla, jotka pankit tiesivät luottoja myöntäessään aliarvoisiksi.

Pankkikriisin hoidon suunnittelu ja ohjaus tapahtui Suomen Pankissa, muun muassa etupiirijako, jolla määrättiin tapettavat ja pelastettavat yritykset. Kun pankkikriisi oli sylissä, aluepankeilla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa pankkituki- ja roskapankkiohjauksiin. Eduskunta toimi ikään kuin mistään mitään tietämättä.

Panttioikeudenkäyttö oli poikkeuksellista. Omaisuudenhoidossa on paljon paljastamatta hämäriä sulle-mulle kauppoja. Tutkija Kalevi Kannus on ansiokkaasti selvittänyt muun muassa ns. Koiviston konklaavia sekä Aktiv Hansa-kauppaa. Myös salaiseksi julistettu Säästöpankkisopimus näyttää selvän kuvan pankkien toimista yritysten tuhoamisessa. Kera Oy:n sisältä annetut tiedot kertovat siitä, että poliisit on lahjottu, jotta asioita ei tutkita. Lahjonta on tapahtunut saadun tiedon mukaan Lapin kiinteistökaupoilla.

On syytä epäillä, että on poliittisesti sovittu, että pankkikriisin rikoksia ei selvitetä. Minulla on riittävästi konkreettisista näyttöä siitä, ettei rikoksia selvitetä, eikä todellisia syyllisiä aseteta vastuuseen.

Down from the heavens up from the ashes

Suomen Akatemia teki tutkimuksen Suomen pankkikriisistä. Keskeiset teoksen tekijät olivat Jorma Kalela, Jaakko Kiander, Ullamaija Kivikuru, Heikki A. Loikknen ja Jussi Simpura. Tästä tutkimuksesta on tehty kirja yllämainitulla nimellä kirja ISBN 951-561-381-7 ISSN 0788-4990. Sen on painattanut Valtion taloudellinen tutkimuskeskus vuonna 2001 Saarijärvellä Gummerus Oy:n kirjapainossa. Tutkimuksen kustannusarvio oli 25 miljoonaa Suomen markkaa eli 4,2 miljoonaa euroa. Kirjan paksuus on 548 sivua. Kirjan suomennos on jostain syystä vain noin sata sivua.
Tutkimuksen tulos on selkeä. Lama johtui Suomen poliittisten ja talouden päättäjien virhearviosta. Käytännössä tämä tarkoittaa vakaan markan politiikkaa.

Olet Maamme Armahin Suomenmaa

Kirjoitin kirjan Olet Maamme Armahin Suomenmaa vuonna 2002. Kirja on postitettu jokaiseen Oulun läänin kirjastoon. Kirjasta on haluttu vaieta. Olen kirjassani tuonut selkeästi esille vakaan markan politiikan, Suomen Pankin roolin, kasinotalouden, kulutusjuhlat, syvän laman ja kriisin ajan sekä pankkien toiminnan. Kirjassa on kerrottu yksityiskohtaisesti esimerkkitapaus PR-taloista ja sen markkinoilta poistaminen.

Kirjan kirjoittamisen jälkeen on ilmennyt paljon uusia todistusaineistoja, mitkä on julkisesti nähtävillä muun muassa Kalajoen kaupunginvaltuustolle tekemässäni 1879 sivua paksussa julkisessa aineistossa. Siinä on kerrottu tarkasti pankkikriisin syyt, toteutus ja syylliset. Nyt voidaan kiistattomasti todistaa pankkikriisin syyt ja syylliset. Valitettavasti Suomessa on oikeutta vielä niin vähän, että sitä ei riitä kaikille. Suomessa on mahdotonta saada oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Pankkikriisin todelliset syylliset ovat edelleenkin vapaalla jalalla. Suomessa pankkikriisi aiheutti yli 500 000 ihmisen työttömyyden yli 280 000 ylivelkaantui, noin 60 000 elinkelpoista yritystä tuhottiin ja Stakesin tilaston mukaan 14500 ihmistä teki itsemurhan.

PR-talojen konkurssivyyhdessä yksi keskeinen syyllinen eli Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesänhoitaja Hannu Maskonen teki oman ratkaisunsa. Hän kehotti minua lopettamaan asioiden penkomisen ja vaati 10 000 markan korvausta siitä, ettei hän hae minua henkilökohtaiseen konkurssiin. Minä en suostunut Hannu Maskosen ehdotukseen. Maskonen haki minut henkilökohtaiseen konkurssiin ja päätti päivänsä putoamalla parvekkeelta ulkomailla. Maskosen henkinen kantti ei kestänyt kovia paineita.

Totuuden aika

Nyt on aika pankkikriisin uhrien nousta vaatimaan syyllisiä vastuuseen sekä aiheutettuja vahinkoja korvattavaksi Suomen valtion toimesta. On täysin selvää, että suuret puolueet ovat tietoisesti suojelleet pankkikriisin rikollisia. Erittäin erikoinen on tasavallan presidentti Tarja Halosen toiminta, koska hän on presidentti Mauno Koiviston pyynnöstä julistanut asiakirjat salaisiksi. On syytä epäillä, että tasavallan presidentti Mauno Koivisto on käyttänyt virka-asemaansa väärin ja on syytä epäillä todella vakavia asioita Mauno Koiviston suhteen. Kun tasavallan presidentti Tarja Halonen julistaa tällaiset asiat salaisiksi, niin rikoslain mukaan häntä itseäänkin on syytä epäillä erittäin vakavista asioista. Mielestäni nyt on aika selvittää pankkikriisi perin juurin. On selvitettävä tarkasti, mikä on johtavien puolueiden rooli asioiden salailussa ja peittelyssä

_____________

Taisto Kangas
Taisto Kangas toimi Oulun Säästöpankin konttorinesimiehenä vuosina 1964-1970. Saman pankin tiedotus- ja markkinointipäällikkönä hän toimi vuosina 1970-1974 ja Oulun Aluesäästöpankin tiedotus- ja markkinointipäällikkön tehtävissä vuosina1974-1981. Sitten ura jatkui Oulun Aluesäästöpankin pankinjohtajana 1981-1992, Suomen Säästöpankissa 1992-1993 konttoriryhmän johtajana, Suomen Yhdyspankin Kempeleen konttorin kakkosjohtajana 1995-1998. Merita-Nordbankenin Oulu-Höyhtyän konttorinjohtajana hän toimi vuosina 1997-1998.

Ei kommentteja: